Hoe IT helpt bij #Thuiswerken

Bijgewerkt op: 20 apr. 2020

Nu het coronavirus de wereld in zijn greep houdt, merken we pas goed welke rol technologie in ons leven speelt. Het helpt ons om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, boodschappen te bestellen en contacten te onderhouden met familie en vrienden. Daarnaast is het onmisbaar voor organisaties, nu personeel gedwongen thuis werkt. 

Echter is vrijwel geen enkele organisatie voorbereid op een extreme situatie zoals nu.

In dit artikel leggen we uit wat je als organisatie kunt doen om thuiswerken mogelijk/makkelijker te maken, zoals kosteloos gebruik maken van Microsoft Teams.

 


Veel organisaties lopen met de huidige thuiswerkplekken tegen capaciteitsproblemen aan, bijvoorbeeld een gebrek aan voldoende werkplek faciliteiten en veilige VPN verbindingen.

Ook het onderzoek van AG Connect bevestigt dat veel organisaties niet klaar zijn om het thuiswerken in zulke grote getallen te faciliteren. Problematisch zijn trage of onstabiele verbindingen en een gebrek aan bandbreedte. Voorzorgsmaatregelen voor organisaties Het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) heeft daarom enkele voorzorgsmaatregelen gepubliceerd dat organisaties helpt om (veilig) thuiswerken te faciliteren en zo - bijvoorbeeld - haperende VPN verbindingen te voorkomen: 

  • Zorg voor de benodigde (netwerk)capaciteit om het grotere aantal thuiswerkers te kunnen bedienen. Denk hierbij zowel aan de IT-infrastructuur als aan de telecominfrastructuur.

  • Zorg dat uw organisatierichtlijnen up-to-date zijn en bekend zijn bij de medewerkers omtrent informatiebeveiliging inclusief het (thuis)gebruik van hard- en software en het eventuele gebruik van privé IT-voorzieningen.

  • Maak een beoordeling welke medewerkers op kantoor aanwezig dienen te zijn voor de ondersteuning van de IT-voorzieningen die nodig zijn voor thuiswerken.

  • Bedenk welke aanpassingen mogelijk nodig zijn voor uw incident-respons-plannen bij een beperkte aanwezigheid van medewerkers.

  • Dwing het gebruik van een veilige verbinding naar het bedrijfsnetwerk af met bijvoorbeeld een Virtual Private Network (VPN) of andere veilige thuiswerkoplossing.

  • Stel eventueel extra monitoring in op uw applicaties die kritiek zijn voor thuiswerken. Lees de volledige publicatie van het NCSC hier


Ook wij van Infinity IT merken dat veel van onze klanten vragen hebben over (veilig) thuiswerken en hun huidige VPN-diensten, licenties en tokens willen uitbreiden. 

Daarnaast zien we dat ook de vraag naar hardware (zoals laptops) sterk toeneemt. Want bij thuiswerken neemt het gebruik van privé apparaten toe, wat kan leiden tot extra veiligheidsrisico’s zoals bijvoorbeeld de kans op datalekken.


Mooie initiatieven – ook uit de IT branche

Tijdens deze crisis zien we ook veel (burger) initiatieven die het gevoel van saamhorigheid versterken, zoals het inzamelen van mondkapjes voor medisch personeel, of het gezamelijk applaudiseren voor de zorg.Ook de IT branche draagt zijn steentje bij om bedrijven te steunen. Een voorbeeld hiervan is het initiatief van Microsoft om de populaire collaboration tool Teams zes maanden kosteloos aan te bieden om zo bedrijven een hart onder de riem te steken. Met deze premium versie van Teams kun je eenvoudig samenwerken met collega’s: bestanden delen en bewerken, chatten, (video bellen) en vergaderen. Allemaal via 1 oplossing direct vanuit de cloud!

Wij helpen u graag verder met Microsoft Teams. Uiteraard kunnen wij ook op andere manieren helpen om uw organisatie snel thuis up & running te krijgen, zoals met onze veilige (thuis)werkplek.

Wat houdt onze veilige (thuis)werkplek precies in?

Onze veilige (thuis)werkplek helpt organisaties om juist nu een veilige en productieve werkomgeving aan te bieden. Wij maken hierbij gebruik van de nieuwste Microsoft technologieën waarbij beheer vanaf elke locatie “over-the-air" kan worden uitgevoerd. Aangesloten via het unieke “software-defined network” is de werkplek op deze manier veilig ontsloten met de interne organisatie.

Loopt u op dit moment al tegen beperkingen aan? Neem gerust contact met ons op.

Techniek geregeld, maar dan? 

Als alle technische aspecten uiteindelijk geregeld zijn ontstaat er wellicht een nóg wel grotere uitdaging: hoe thuiswerken met partner en kinderen ...? 

We horen het graag als u hier het antwoord op heeft gevonden ;-)

Pas goed op elkaar!

Team Infinity IT 

128 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven